Joris Grob
|
j.grob@kinran.nl |
|
|
In ‘t kort
De Omgevingswet staat voor de deur en gemeente Staphorst is er klaar voor. Dankzij een nieuwe werkwijze voor vergunningaanvragen en ruimtelijke procedures: EPOS (Efficiënte Procesinrichting Omgevingsrecht Staphorst). Kinran helpt momenteel bij de implementatie en uitvoering.
Over gemeente Staphorst
De Overijsselse gemeente Staphorst telt zo’n 17.000 inwoners. De gemeente richt zich op de toekomst en omarmt de Omgevingswet. Daarvoor wil ze meer ruimte bieden voor ontwikkeling. En de verantwoordelijkheid daar leggen waar deze volgens haar én de wet hoort: bij de inwoners en ondernemers.
Vraagstuk van de gemeente
Gemeente Staphorst heeft de werkwijze EPOS ontwikkeld. Met als doel:
Wil een initiatiefnemer een omgevingsvergunning aanvragen of een herziening van een bestemmingsplan realiseren? Het gehele traject, de inhoud én het proces liggen in eigen handen. De initiatiefnemer kan hiervoor ter ondersteuning een professional in de arm nemen, zoals een architect of bouwkundige.
Gemeente Staphorst zocht een ruimtecoach en beleidsmedewerker voor de implementatie en uitvoering van EPOS. Zodat de werkwijze goed wordt uitgerold en inwoners en ondernemers enthousiast raken. Hiervoor is Kinran vanaf juni 2018 aangehaakt, als expert op het gebied van fysieke leefomgeving.
Aanpak van Kinran
Testen en bijsturen
We zijn allereerst gestart met een uitgebreide testfase: oefenen met (nieuwe) systemen en in gesprek met betrokkenen om de werkwijze aan te scherpen.
In de juiste richting
Momenteel zijn we al volop aan het werk met EPOS. Als ruimtecoach gaan we in gesprek met de professional en de initiatiefnemer, vóórdat ze hun aanvraag indienen. We geven geen waardeoordeel over het voorstel, maar stellen richtinggevende vragen. Zodat ze tot een goede aanvraag komen. Denk aan vragen over infrastructuur en de regels voor bouwen.
Kritisch beoordelen
Kinran is ook betrokken bij de beoordeling van aanvragen. Dit gebeurt in de omgevingskamer. Hierbij zijn we kritisch. We kijken scherp of alle aandachtspunten die we meegaven in eerdere gesprekken, goed zijn verwerkt. Samen met andere partijen komen we tot de keuze: dit plan krijgt wel of geen ‘go’. Binnen 4 weken komt er een getekend besluit op de aanvraag, dit was vroeger vaak het dubbele. En soms kunnen we binnen één dag al een reguliere omgevingsvergunning regelen.
De resultaten
EPOS heeft al bijzondere projecten voorgebracht. Je merkt dat initiatiefnemers het prettig vinden dat ze alle ruimte krijgen om hun voorstel te onderbouwen.
In de prijzen
Met EPOS heeft de gemeente een mooie prijs in de wacht gesleept: de Mooiwaarts Trofee. Speciaal voor initiatieven die vernieuwing in besluitvorming brengen en de ruimtelijke kwaliteit verhogen. Ook was de gemeente genomineerd voor de Aan de slag-trofee 2018: voor Omgevingswet-projecten die inspirerend zijn voor andere gemeenten.
Andere gemeenten zijn enthousiast
Ook heeft de gemeente zich met de nieuwe werkwijze in de kijker gespeeld bij andere gemeenten. Er zijn al meerdere telefoontjes binnengekomen: ‘Wij willen ook aan de slag met EPOS!’ Wie weet kan Kinran hierbij in de toekomst ook andere gemeenten ondersteunen.
Deel |
|
Op de hoogte blijven?Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling. |
|