Enno
|
e.grasmeijer@kinran.nl |
|
|
In ‘t kort
De Omgevingsdienst regio Utrecht (ODRU) helpt gemeenten bij de voorbereiding op het voorgenomen asbestdakenverbod vanaf 31 december 2024. Kinran is aangetrokken om hierbij te ondersteunen.
Over de ODRU
De ODRU ondersteunt vijftien gemeenten en andere overheden in de regio Midden-Nederland bij de uitvoering van milieu- en omgevingstaken. Samen werken ze aan een veilige, duurzame en gezonde fysieke leefomgeving voor inwoners en bedrijven.
Vraagstuk van de ODRU
Vanaf 31 december 2024 gaat hoogstwaarschijnlijk het asbestdakenverbod in. Dit betekent dat gebouweigenaren hun asbesthoudende dakbedekking moeten verwijderen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving van het verbod. Veel van hen weten niet goed waar ze moeten beginnen. Toch is snelle actie noodzakelijk, want het huidige saneringstempo is te laag. Door nú te investeren in een goede voorbereiding, voorkomen gemeenten hoge handhavingskosten achteraf.
Verschillende gemeenten willen de verwijdering van asbestdaken in de versnelling krijgen. Daarom vragen ze de ODRU om hulp. Kinran is vanaf het voorjaar van 2017 gevraagd de ODRU hierbij te ondersteunen.
Aanpak van Kinran
De ODRU wenste graag een plan van aanpak: een basis waarmee de omgevingsdienst gemeenten kan adviseren over hun specifieke situatie. Kinran heeft meegedacht over de onderdelen van deze aanpak. Vervolgens hebben we de aanpak zo opgesteld en uitgewerkt dat het in de praktijk kan worden gebracht bij verschillende gemeenten.
Aan het plan van aanpak ging bij elke gemeente een oriëntatiefase vooraf. De meeste gemeenten beschikken over een uitgevoerde inventarisatie van asbestverdachte daken. Een analyse van deze gegevens leverde input op voor de aanpak. Deze inventarisatie is een voorwaarde om straks gebruik te kunnen maken van een landelijk fonds voor het verstrekken van leningen.
Vervolgens gingen we om tafel met de gemeenten: wat zijn de behoeften en waar willen zij zich in de aanpak op focussen? Met deze informatie stelden we een plan van aanpak op.
Enkele belangrijke punten:
Met ons plan van aanpak gingen we vervolgens weer in gesprek met de gemeente. Om een keuze te maken uit de modules én het plan aan te scherpen.
De resultaten
Dankzij de inzet van Kinran heeft de ODRU een modulair plan van aanpak dat de omgevingsdienst specifiek toepasbaar kan maken voor elke gemeente. Inmiddels zijn de eerste 4 gemeenten voorzien van een concreet plan van aanpak.
Deze gemeenten zitten nu in het besluitvormingstraject en gaan vervolgens zo snel mogelijk met de plannen aan de slag. Wellicht kan de ODRU samen met Kinran straks in de uitvoering ook een rol spelen.
Deel |
|
Onze nieuwsbrief met de laatste inzichten ontvangen? |
|