Joris
|
j.grob@kinran.nl |
|
|
Zes jaar geleden wandelde Joris Grob bij Kinran binnen. Eind december rondt hij zijn vierde interimopdracht als Adviseur Omgeving af; klaar voor een nieuwe uitdaging. Hoe ziet deze kenner (én kunner) op het gebied van de Omgevingswet dat voor zich? ‘Veel gemeenten zijn bezig met het opzetten van Omgevingstafels, daar zie ik wel een rol voor mezelf weggelegd.’
Joris: “Zodra de nieuwe Omgevingswet in werking treedt, moeten gemeenten er meteen mee kunnen werken. Ik heb mijn collega’s in Overbetuwe daarvoor klaargestoomd, zodat alles zo goed als kan is voorbereid. De hele implementatie van het Omgevingsplan, dus. Daarnaast doe ik allerhande werkzaamheden op het gebied van Ruimtelijke Ordening.”
“Ik toets en begeleid plannen en initiatieven. Denk aan een agrariër die stopt met zijn bedrijfsvoering waarmee alle panden op zijn perceel vrijkomen. Er zijn regelingen om daar na de sloop iets mee te doen, woningen realiseren bijvoorbeeld. Die planinitiatieven begeleid ik. Samen met de initiatiefnemer ga ik om tafel: wat zijn de mogelijkheden? Hoe moet het eruit komen zien? En hoe maken we het juridisch mogelijk? Ik doorloop de hele procedure en begeleid mensen in het proces. Dat regelen en organiseren vind ik het allerleukst om te doen; mensen wegwijs maken in de materie, kijken naar wat wél mogelijk is. Hoe komen we tot een aanvraag die ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden? Dat is iedere keer weer een geweldig leuke uitdaging.”
“Ik ben begonnen bij een omgevingsdienst in Utrecht waar ik bouwvergunningen verleende. Daarna zette ik vrij snel koers richting de planologische werkzaamheden, onder meer bij de gemeente Zutphen. In Staphorst ben ik ruimtecoach geweest, een faciliterende functie waarin ik burgers en bedrijven bij hun aanvraag begeleidde. In de zomer van 2019 ben ik bij de gemeente Overbetuwe begonnen.”
“Ik heb veel ervaring met de Omgevingswet en zie kansen aan de initiatievenkant. Mensen willen wat, maar hoe komen we tot een haalbaar plan? Binnen de Omgevingswet komen straks Omgevingstafels waar alle disciplines samen aan tafel zitten; van beleidsmedewerkers en adviseurs, tot organisaties en externe partners. Veel gemeenten zijn al bezig met het opzetten van zulke tafels. Daar zie ik wel een rol voor mezelf weggelegd.”
“Veel gemeenten hebben al een instrument om planinitiatieven te begeleiden en toetsen, maar een Omgevingstafel heeft een veel bredere blik en betrekt bijvoorbeeld ook de provincie en waterschappen erbij. Ik denk dat er veel winst te behalen valt wanneer die partijen elkaar sneller en beter weten te vinden. Het lijkt mij interessant en leuk om die contacten te gaan leggen zodat iedereen op het juiste moment kan adviseren. Partijen verbinden en van elkaar op de hoogte stellen; dat zou een mooie, nieuwe uitdaging voor mij zijn. Ik ben erg goed in mensen verbinden.”
“Ik ben communicatief vaardig, kan goed luisteren en weet hoe ik moet doorvragen om de vraag achter de vraag helder te krijgen. Door mijn sociale skills kan ik met alle betrokken partijen door één deur en met mijn kennis en kunde lukt het om op diverse niveaus te functioneren. Ik kan uitstekend uit de voeten met een burger die weinig inhoudelijke kennis heeft, maar ga net zo makkelijk om tafel met een expert die misschien wel meer weet dan ik. Ik kan die vertaalslag maken en vorm een brug tussen de ambtelijke wereld, burgers en het bedrijfsleven.”
Heb of weet jij een interessante opdracht voor Joris? Neem contact op met Kinrans relatiemanagers Gregory de Haas (06-36164481) of Viënne Telgt (06-43167472) of mail naar info@kinran.nl.
Deel |
|
Onze nieuwsbrief met de laatste inzichten ontvangen? |
|