Op de hoogte blijven?
Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling.
Goed nieuws: onze podcast Ruimtedenkers is terug van vakantie! Onze hosts Joris Grob en Zita Aling beginnen vol energie aan een nieuwe reeks afleveringen. We spreken verschillende professionals over actuele thema’s uit het vakgebied. Dit keer: het dreigende drinkwatertekort. We praten erover met Machiel van Dooren en Jan Appelman. Machiel is medeoprichter en directeur van Made Blue, Jan werkt als projectmanager Industrial Water bij adviesbureau Royal HaskoningDHV.
Lang douchen, wekelijks je auto wassen en de tuin besproeien met drinkwater: wat Machiel betreft is dat straks allemaal verleden tijd. Om het drinkwatertekort tegen te gaan, is er volgens hem een totaal andere mindset nodig. Consumenten moeten af van het idee dat drinkwater vanzelfsprekend is. Uit een rapport van het RIVM blijkt namelijk dat we vanaf 2030 een serieus drinkwatertekort hebben in Nederland – misschien las je er al over.
Hoe dat tekort ontstaat? Dat heeft te maken met verschillende factoren: ten eerste neemt de vraag naar water toe, doordat er in 2030 naar schatting 18,5 miljoen mensen in Nederland wonen. Door klimaatverandering is er bovendien meer droogte en zorgen hoge temperaturen voor verzilting van het grondwater. Daarnaast raken ons water en onze bodem steeds meer vervuild – doordat landbouwbedrijven en fabrieken er hun vervuilde water lozen, en medicijnen en drugs in het water gedumpt worden. Veel van de drinkwaterbronnen die we nu aanboren, zijn straks dus niet meer bruikbaar.
Machiel en Jan zoeken in hun werk allebei naar manieren om het drinkwaterprobleem op te lossen. Met zijn Made Blue Foundation verduurzaamt Machiel het waterverbruik van Westerse bedrijven. Met die samenwerking leveren ze schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. Ofwel: een liter voor een liter. Ze installeren bijvoorbeeld tapsystemen in horeca en op kantoren, waarmee je plat en bruisend water uit een leidingwaterkoeler tapt. Een mooie manier om te besparen op afval én transport, maar ook om bedrijven inzicht in hun ‘watervoetafdruk’ te geven.
Van regen- naar drinkwater Volgens Jan – projectmanager Industrial Water bij Royal HaskoningDHV – zijn er vanuit het bedrijfsleven verschillende oplossingen voor het drinkwaterprobleem. Hij vindt bijvoorbeeld dat we veel meer regenwater moeten gaan gebruiken. Ook pleit hij voor een ander gebruik van ‘restwater’ dat bedrijven gebruiken voor hun industriële processen. Dat wordt nu nog in rivieren geloosd, maar kunnen we dat restwater niet omzetten in drinkwater? Daarnaast zouden we in de toekomst meer oppervlaktewater – bijvoorbeeld uit rivieren – moeten gebruiken. Hiervoor moet wel worden geïnvesteerd in nieuwe, intensieve zuiveringsmethoden.
Hoe dan ook: om het drinkwatertekort tegen te gaan, moeten we meer bewustzijn creëren bij consumenten en bedrijven. Iedereen moet meedoen – daar zijn Jan en Machiel het roerend over eens. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Daarover gaan ze in gesprek met hosts Joris Grob en Zita Aling. De nieuwe aflevering van Ruimtedenkers staat vanaf maandag 30 september online.
Wist je dat Kinran partner en ambassadeur is van de Made Blue Foundation? Voor ieder uur dat we werken, levert Made Blue driehonderd liter schoon drinkwater in ontwikkelingslanden. We zijn erg trots op deze fijne samenwerking, en vertellen je er graag meer over.
Op de hoogte blijven?Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling. |
|