Op de hoogte blijven?
Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling.
De nieuwe aflevering van onze podcast Ruimtedenkers is actueler dan ooit: we gaan het namelijk hebben over netcongestie. Het Nederlandse stroomnet raakt steeds voller, maar wat zijn de gevolgen daarvan voor bedrijven en gemeenten? En, belangrijker: zijn er oplossingen? We vragen het energieplanoloog Harold van Ganzenwinkel en gebiedsregisseur en programmamanager Geerte van der Steen.
Netcongestie: een term waar je eigenlijk niet meer omheen kunt. Kranten en actualiteitenprogramma’s staan er wekelijks bij stil, en ook wij publiceerden er onlangs een artikel over. Maar wat ís netcongestie eigenlijk? Simpel gezegd: er is file op het stroomnet, doordat de vraag naar transport van elektriciteit groter is dan de capaciteit van het elektriciteitsnet. Dit komt niet alleen door de toenemende vraag naar energie en de groei van het aantal bedrijven, maar ook door de snelle opkomst van hernieuwbare energie uit bijvoorbeeld wind of zon.
Zowel bedrijven als gemeenten ervaren de gevolgen van netcongestie. Vraag je als bedrijf een grootverbruikersaansluiting aan, dan kom je op de wachtlijst te staan. En heb je als gemeente een xplan voor nieuwbouwwoningen klaarliggen, dan kun je ook achteraan aansluiten: die woningen kunnen namelijk niet op het net worden aangesloten, en dus wordt de bouw uitgesteld.
Hoe ga je als professional om met dit soort tegenslagen? Die vraag stellen we aan Geerte van der Steen en Harold van Ganzenwinkel. Geerte is gebiedsregisseur en programmamanager bij netbeheerder Liander, Harold werkt als energieplanoloog bij de Gemeente Nijmegen. Allebei kijken ze anders aan tegen de kwestie rond netcongestie: zij vanuit het oogpunt van de beheerder, hij vanuit gemeentelijk perspectief.
Ondanks dat verschil gaan we samen op zoek naar een passende oplossing. Want zit alles daadwerkelijk op slot, of is er een uitweg? Gelukkig is het antwoord ‘ja’. Kortweg zijn er drie opties:
Hoe deze oplossingen er in de praktijk uitzien, hoor je in de nieuwe aflevering van onze podcast Ruimtedenkers – vanaf maandag 29 april te beluisteren via Spotify en Podimo.
Op de hoogte blijven?Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling. |
|