Jan Waals spreekt vloeiend de juridische en ‘gewone mensen’-taal en zit graag met verschillende partijen om tafel. Hij werkt al twaalf jaar als regisseur en casemanager Wabo, waarvan vijf jaar via Kinran. Word jij zijn collega? Lees meer over zijn werk, zijn passie én zijn ervaring met detachering via Kinran.
Doorsnee werkdag? Die bestaat niet
“Als je me vraagt hoe een gemiddelde dag eruit ziet, kan ik daar alleen maar op zeggen: die bestaat niet. Want het is zo afhankelijk van de situatie: ben ik betrokken bij een groter project , zoals het herbestemmen van een kantoorpand naar ruim 160 woningen. Of bij een kleinere aanvraag, zoals een dakkapel of een in- of uitrit.
Bij grotere projecten neem ik de positie in van voorzitter. Ik houd bijvoorbeeld de projectgroep draaiende, plan overleggen, houd de termijnen in de gaten en controleer of de adviezen inhoudelijk kloppen. Bij een kleiner project werk ik vaak samen met een kleinere groep adviseurs.”
Diversiteit in vraagstukken
“Die afwisseling maakt mijn werk zo boeiend. Het ene moment heb ik te maken met een vergunning voor iemand die zijn huis wil verbouwen. Een andere keer gaat het om een vergunning voor een stadskantoor, waarbij veel verschillende – vaak tegengestelde – belangen in het geding zijn. Dan kan het voorkomen dat mijn advies niet bij alle partijen in goede aarde valt. Een steekhoudende motivatie is dan essentieel. En het is handig als je stevig in je schoenen staat.”
Verschillende ‘talen’
“Ook de vormen waarin ik aanvragen ontvang verschillen. Het kan een goed doordachte aanvraag zijn óf een stuk waaraan nog allerlei haken en ogen zitten. Daarom moet je als senior Wabo naast de juridische ook de ‘gewone mensen’-taal spreken. Dat vraagt om inlevingsvermogen en flexibiliteit.”
Onmisbare skills
“Als case-manager Wabo ben ik een echte generalist. Want om te beoordelen of een vergunning inderdaad verleend kan worden, krijg ik met allerlei stukken te maken. Ik moet van alle voorkomende vraagstukken wel ‘iets’ weten. Neem bijvoorbeeld de tekeningen van een architect of de motivatie van een erfgoeddeskundige over een monument. Die moet ik beide kunnen verwerken. Daarbij is het belangrijk om altijd up-to-date te zijn en mijn vakkennis te blijven aanscherpen. Dat doe ik via trainingen en door me bij te laten praten door collega’s.
Tegelijkertijd is samenwerking met andere adviseurs, externe partners en burgers heel belangrijk. Gemeenten verwachten steeds vaker dat ik hiervoor ook het veld in ga. En in het verlengde daarvan dat je – naast vakkundig – sterk bent in communicatie.”
Denken vanuit de bedoeling
“In mijn werk kijk ik verder dan verplichtingen. Ik denk vanuit de bedoeling. Laatst onderzocht ik bijvoorbeeld een vergunningaanvraag om een woning te bouwen. In het plan was voorgesteld dat de woning een uitrit zou krijgen. Maar dit bleek door de ligging een gevaarlijke situatie op te leveren voor spelende kinderen. Toen heb ik geadviseerd om de oprit te verleggen. Niet omdat het móest, maar omdat dit in de praktijk beter werkt. Mensen op zo’n manier echt verder helpen, dat vind ik het mooie aan mijn werk.”
Detachering via Kinran: een verademing
“Bij Kinran ervaar ik een familiegevoel, waarin iedereen respect heeft elkaar. Het team voelt soms bijna als een groep vrienden. Bij eerdere detacheringen moest ik voor elk parkeerbonnetje door een administratieve molen. Hier heerst geen bureaucratie of strakke hiërarchie: de directeur staat gewoon naast je bij de borrel. Iedereen is gelijk en zo zullen je collega’s je ook behandelen.”
Persoonlijke ontwikkeling
“Ook is er bij Kinran alle ruimte om met persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan. Natuurlijk zijn er de vakinhoudelijke trainingen en sessies. Maar daarnaast is er oog voor wat je persoonlijk wilt bereiken. En daaraan zie ik dat Kinran het team een warm hart toedraagt.
Ik merk bijvoorbeeld dat het in mijn werkveld steeds belangrijker is om te investeren in skills op sociaal en communicatief vlak. Dat als ik met mensen om de tafel zit, ik hen moet kunnen ‘lezen’. Zodat ik weet wanneer ik moet doorvragen. Daarnaast speelt het thema ‘hoe betrek je een buurt bij (de plannen van) een gemeente?’ Omdat ik me hierin verder wilde ontwikkelen heb ik met een coördinator van Kinran een plan van aanpak gemaakt. Dit heb ik voorgelegd en ik kreeg al snel groen licht om verschillende trainingen te volgen.”
Ook via Kinran werken als senior Wabo?
Dan gaan we graag met je in gesprek. Neem contact op met Gregory de Haas via 06 36 16 44 81, of per mail: info@kinran.nl.