
Smart Cities in 2021

‘Smart cities’ zijn een actueel thema binnen de ruimtelijke ontwikkeling. In 2020 al, maar in 2021 wordt het onderwerp mogelijk nog relevanter. Zo wordt er actief nagedacht over de inrichting en uitvoering van initiatieven in steden. Wat houdt het precies in? Kinran duikt in de materie.
Simpel gezegd: een smart city herken je aan technologische toepassingen. Dingen die het leven en de ruimtelijke omgeving bijvoorbeeld efficiënter in gebruik maken. Kinran’er Iris van der Burght, kenner op het gebied van smart cities, noemt enkele voorbeelden:
“Lantaarnpalen die feller worden als je langsloopt. Apps die je de beste route tonen tijdens drukte in de stad en files. Realtime metingen van luchtkwaliteit. Of inzicht in veel bezochte plekken, die dus interessant zijn voor winkels of restaurants om zich te vestigen.”
Keerzijden van de digitale samenleving
Efficiënt ingerichte steden brengen veel voordelen met zich mee. Toch kleven er ook nadelen aan, vertelt Iris. “Vaak wordt de ideale smart city gezien als een stad die totaal efficiënt is ingericht. En dat is hartstikke mooi, zolang er maar wél genoeg ruimte blijft voor fysieke ontmoetingen. Ook in een digitale samenleving. Het wordt nog wel eens vergeten, maar mensen zijn en blijven sociale dieren. Ze zoeken elkaar graag op en willen beleving en sfeer. Hoe je hierin de beste balans vindt, dat vind ik heel boeiend om te onderzoeken.”
Wat brengt de toekomst?
De komende tijd gaat de overheid samen met de markt onderzoeken wat de kansen zijn van smart cities. Dat onderzoek maakt onderdeel uit van de City Deal. Die deal moet helpen kansen te benutten en risico’s te minimaliseren. Ook moet het de manier waarop regio’s, steden en dorpen worden ingericht gaan veranderen. Denk dan vooral aan het optimaal gebruik maken van digitalisering en technologisering, zonder dat de democratie daaronder te leiden heeft.
De bedoeling is dat er onderdelen van smart cities worden ontwikkeld, getoetst en geïmplementeerd. Als hulpmiddel zijn er twaalf instrumenten bedacht voor onder andere datamanagement en het ontwerp van de openbare ruimte. Een handige gereedschapskist. De City Deal is ondertekend door Rijksoverheid en vijftig publieke en private partners.
Blijf de ontwikkelingen volgen.
Bronnen
DutchITchannel.nl op 3 december 2020
https://dutchitchannel.nl/663031/city-deal-overheid-en-markt-onderzoeken-kansen-van-smart-cities.html
Deel |
|
Onze nieuwsbrief met de laatste inzichten ontvangen? |
|