Op de hoogte blijven?
Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling.
|
|
Als interim adviseur ruimtelijke ordening heb je meerdere gezichten. Voor de ene klus zet je veranderingen op touw, bij de andere begeleid je bestemmingsplannen en dan ondersteun je ineens een implementatieproces. Ook je opdrachtgever verschilt. Zo kun je voor een gemeente of voor een provincie werken. In welke opzichten is dat anders? Goed om je in te verdiepen voor je een nieuwe klus aangrijpt. Het een kan je beter liggen dan het ander, volgens adviseur ruimtelijke ordening Natasja Versteegh.
Als we elkaar spreken is Natasja net terug van een lange wandeling met collega’s. Op de grens tussen Bunnik en Zeist, over de uitlopers van de landgoederen. Een prachtig deel van de provincie Utrecht, waar ze sinds de winter 2019 fulltime voor werkt. Na jaren van knipperlicht-aanstellingen bij verschillende gemeenten.
Puzzelbril vs. helikopterview
Vertel: wat is het grootste verschil tussen werken voor de gemeente of de provincie? “Om te beginnen de dynamiek. Bij de gemeente sta je dichter bij burgers en initiatiefnemers. Heb je rechtstreeks contact, met steeds weer andere mensen. Binnen telkens nieuwe kaders puzzel je uit hoe initiatieven zo optimaal mogelijk in elkaar passen. Overigens geldt daarbij het provinciale belang wel als je leidraad.”
Je zou dus kunnen spreken van een soort paraplu-constructie. De provincie is de kap waaronder verschillende gemeenten plannen uitvoeren. “Precies: bij de provincie heb je te maken met grotere belangen. Op bredere schaal, ook. Daarbij beperk je je niet tot grondgebieden, maar kijk je naar de hele provincie en hoe deze aansluit op omliggende provincies. Alles moet integraal functioneren, volgens eenduidig beleid.”
In- of uitzoomen
Om het concreet te maken: een typisch voorbeeld van een project bij de gemeente en een project bij de provincie. “Voor gemeenten ben je bijvoorbeeld bezig met uitdagingen binnen de woningbouw. Je zoomt in op bestemmingsplannen, zit om tafel met initiatiefnemers en stelt privaatrechtelijke stukken op. Bij de provincie handel je op regionaal schaalniveau. Denk je na over de doorstroming van wegen, gemeente-overstijgende woonvraagstukken, landschapsinrichting en natuurbehoud.”
Dan is Utrecht een interessante provincie, precies in het midden van Nederland. “Zeker, onder andere op het gebied van natuur. In het westen ligt een veengebied met open polders – een broedplek voor vogels. Aan de oostkant heb je de Utrechtse heuvelrug. Verschillende gebieden met andere dynamieken, die de provincie moet beschermen. Ik begeleid ruimtelijke afspraken en bestemmingsprocedures kritisch-zorgvuldig, rekening houdend met alle spelende belangen. Op het gebied van landschap, natuur en infrastructuur, maar ook maatschappelijk en cultuurhistorisch.”
Provincie: voorbeeld top-down functie
Een voorbeeld waarbij die belangen soms door elkaar dreigen te lopen: de Hollandse Waterlinie, nu genomineerd als Unesco-Werelderfgoed. “Aan de betrokken gemeenten en provincies de taak te bewijzen dat ze in staat zijn de unieke universele waarden te beschermen. Dit kan schuren met ontwikkelingsambities van gemeenten.”
Aard van het beestje
Met welke eigenschappen pas je beter bij een gemeente of de provincie? “Houd je van praten, onderhandelen en belangen bij elkaar brengen die moeilijk te verenigen zijn, dan hoor je (meer) thuis bij de gemeente. Denk je liever mee over landschapsinrichting, maatschappij, duurzaamheid – het grotere plaatje? Kies voor de provincie. Of doe als ik: wissel af. Het is leerzaam om beide kanten te ontdekken.”
Meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op.
Op de hoogte blijven?Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling. |
|