Op de hoogte blijven?
Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling.
|
|
Je zou het bijna vergeten met alle hectiek rondom corona – de Omgevingswet komt, op 1 januari 2022. Een omschakeling waar gemeenten en overheidsinstanties zich flink op moeten voorbereiden. Mark Konings stoomt gemeente Utrecht klaar voor de dag van de waarheid. Nog niet iedereen doet dat, terwijl de tijd begint te dringen.
Leun niet achterover
Als Projectleider Invoering Omgevingswet zit Mark Konings nu anderhalf jaar bij de gemeente Utrecht. Samen met andere projectteams zorgt Mark ervoor dat Utrecht zich zo goed mogelijk voorbereidt op de nieuwe werkwijze onder de Omgevingswet. Wat hij ziet: sommige gemeenten, (veiligheids)regio’s en/of omgevingsdiensten zijn nog afwachtend als het aankomt op beginnen met de voorbereidingen. “Ze beseffen de omvang van de impact nog niet. Voor achteroverleunen is eigenlijk geen tijd.”
De Omgevingswet: wat het belooft
Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling versimpelen en samenvoegen. Bouwprojecten starten wordt hiermee makkelijker – althans, dat is het idee. “Met een integraal digitaal stelsel, snellere online processen en intensieve (burger)participatie zou onder andere vergunningverlening een stuk makkelijker en efficiënter worden. Of het die winst werkelijk oplevert, weten we pas als de storm rond de implementatie- en gewenningsfase helemaal is gaan liggen.”
Wat er moet gebeuren
De nieuwe wet belooft veel goeds, maar niet vóór heel Nederland klaar is om ermee aan de slag te gaan. “Alle gemeenten en overheidsinstanties moeten nu hun zaken op orde krijgen. Een Omgevingsplan dat voldoet aan alle eisen, (online) processen uitdenken, data en vergunningen digitaal ontsluiten én manieren vinden voor intensieve samenwerking met ketenpartners en burgers. Verkijk je er niet op.”
Net als veel andere partijen is ook gemeente Utrecht bezig met implementatie. “Het uitstel leverde ruimte op. Die kwam als geroepen – ook voor het Rijk. Met de extra tijd kunnen we ons beter klaarmaken voor de impact die de veranderingen met zich meebrengt. Zeker binnen gemeenten. Wetten moeten op elkaar worden afgestemd, budgetten aangepast en de omgang met medewerkers is een groot aandachtspunt.”
Taakverschuivingen
Het feit dat het werk straks op een andere manier wordt gedaan en het zwaartepunt op samenwerking komt te liggen, brengt taakverschuivingen met zich mee. “Taken veranderen, er komen nieuwe bij. Rollen verschuiven – medewerkers moeten hun functie herdefiniëren. Onvermijdelijk zal ook het bestaan van sommige rollen heroverwogen moeten worden. Overleg, duidelijkheid en samenwerking zijn cruciaal om medewerkers van de veranderingen te doordringen en ze erop voor te bereiden.”
Wees er op tijd bij
Oftewel: begin gisteren, dan ben je voorbereid op 1 januari 2022. “Ben je eerder klaar, dan heb je tijd voor de onvoorziene losse eindjes die er onvermijdelijk zullen zijn. Haal je de wettelijke vereisten niet, dan loop je het risico dat je dienstverlening niet op tijd op orde is. Burgers hebben daar last van. Net als je medewerkers. Wacht dus niet langer af. Heb je hulp nodig bij de voorbereiding? Kinran helpt je graag.
Neem contact op met Gregory de Haas of lees je alvast in: vijf tips.
Op de hoogte blijven?Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling. |
|