Op de hoogte blijven?
Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling.
|
|
Niemand kan er nog omheen. Klimaatambities steken met kop en schouders uit boven andere onderwerpen op de gemeentelijke agenda’s. Utrecht is een van de koplopers: de gemeente wil in 2030 klimaatneutraal zijn en zet volop in op duurzame manieren om gebouwen te verwarmen, zoals via warmtepompen.
Sinds mei 2019 werkt Rosa Alferink via Kinran bij de gemeente Utrecht. Als Medewerker Vergunningen Gebouwde Omgeving draait ze mee in vergunningverleningstrajecten voor bijvoorbeeld ‘brandveilig gebruik’ en ‘lozingen op het riool’ – deze noem je ook wel ‘nichevergunningen’. Sinds vorig jaar is er op dat lijstje een hot item bijgekomen: vergunningaanvragen voor warmtepompen.
Rosa: “Wat we steeds vaker zien is dat ontwikkelaars hun nieuwbouwprojecten helemaal willen laten draaien op warmtepompen. Ook particulieren melden zich steeds vaker bij ons. Voor hen zijn warmtepompen dé oplossing om hun woningen te verduurzamen.”
Geen dagelijkse kost
Rosa’s werk concentreert zich vooral op het voortraject. Ze brengt de aangeleverde informatie van aanvragers in kaart. Samen met een andere afdeling binnen de gemeente verzamelt ze data als:
Rosa: “Een vergunning aanvragen voor een warmtepomp doen mensen niet iedere dag. Dat zie je aan de informatie die aanvragers aanleveren. Er mist nog wel eens wat: exacte coördinaten van de locatie van de pomp(en), situatietekeningen en de juiste energierapportages. Een deel van mijn werk zit ‘m ook in die data achterhalen.”
Zo volledig mogelijk
Dat is belangrijk, om informatie toch zo volledig mogelijk naar de provincie te kunnen sturen. Zo weet Rosa zeker dat ze goed hun werk kunnen doen en vervolgens met een weloverwogen advies over de brug kunnen komen. Om alles op orde te krijgen, is het soms nodig om de informatie “een paar keer heen en weer te pingelen”.
Prima, maar in dit proces gaat best wat tijd verloren, want het vergunningstraject staat bol van specialistische aspecten. Rosa: “Eerlijk is eerlijk: het is technische kost. Zonder check en dubbelcheck maak je fouten. Er gaat veel tijd zitten in de controle van alle (technische) data. Net als bij trajecten van andere nichevergunningen.”
Sneller, efficiënter
Bij Kinran vinden we het geweldig dat er zo veel vergunningsaanvragen binnenkomen voor verduurzaming. Hopelijk worden het er steeds meer. Het betekent wel dat gemeente Utrecht, de provincie en waterschappen flink aan de slag moeten. De afhandeling moet sneller en efficiënter. Rosa: “Ook kortere lijnen zijn een must, waarbij ieders expertise op de juiste plek wordt ingezet. Nu is het soms nog zoeken.”
Blik op verbetering
Om dit aan te pakken vatten de gemeente, provincie en waterschappen direct de koe bij de horens. Rosa: “We zijn samen een verandertraject gestart. Het is interessant en noodzakelijk om samen te kijken wie wat doet, wat de regels zijn en vooral: hoe kan het beter? Zodat we aanvragers sneller uitsluitsel kunnen geven over een vergunning en tegelijkertijd nog eerder onze klimaatdoelen in de wacht slepen.”
Op de hoogte blijven?Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling. |
|