Uitgestelde Omgevingswet: maak nu een vliegende start
Dat de invoering van de Omgevingswet uitgesteld wordt, is al even bekend. Dat bracht wat onrust bij gemeenten: hoe gaan we verder met de implementatie. Inmiddels is de verwachting dat de invoering uitgesteld wordt met een jaar, dus tot 1 januari 2022. Tijd voor afwachtende gemeenten om nu een vliegende start te maken.
Voor een van onze opdrachtgevers, een G4 gemeente, ben ik al een jaar betrokken bij de implementatie van de Omgevingswet. Daardoor weet ik (en weten mijn collega’s) dat u hierbij voor ‘duivelse’ dilemma’s kunt komen te staan. Praktijkvraagstukken en uitdagingen die niet in de bekende roadmaps en handreikingen staan.
Uitdagingen die ik bijvoorbeeld signaleer: een passende project- of programmastructuur opzetten, de samenwerking verbeteren, gevolgen voor bijvoorbeeld vergunningverlening of toezicht & handhaving in kaart brengen, en projecten en resultaten aanjagen. En die leerpunten en ervaringen deel ik graag. Want met deze kennis kunnen andere gemeenten en omgevingsdiensten een vliegende start maken.
Voorbeelden: doe dit niet na
Wat ik vaak zie is dat gemeenten collega’s inschakelen die ook een reguliere taak hebben bij de gemeente. De ervaring leert dat u de implementatie van de Omgevingswet er niet zomaar even bij doet. Dat u er mensen voor moet vrijmaken die zich continu met de implementatie bezighouden.
Een andere lering: steek de voorbereiding niet te technisch in. Staar u niet blind op enkel de omgevingsvisie en het omgevingsplan, want de bekende uitspraak gaat hier helemaal op: de Omgevingswet is 80% cultuur en 20% regels. Het draait om afwegingsruimte, transparantie en snellere besluitvorming en minder om hoe tot nu toe met wetten en regels wordt omgegaan. En dat vraagt om een andere organisatiestructuur en goed verandermanagement. Daarom ondersteun ik in beide aspecten -technisch én cultuur- en breng ik de juiste mensen bij elkaar om de implementatie tot een succes te maken.
Hoe dan wel?
Een externe adviseur met know-how op alle fronten, die sterk is in de verbinding en het stimuleren van samenwerking. Dat is nodig om de Omgevingswet succesvol te implementeren. Maar dat één adviseur dit ‘wel even’ regelt en de rest van uw organisatie gewoon doorgaat met wat zij altijd al deed, is niet hoe het werkt.
Wat wél werkt: verbinding en samenwerking op alle vlakken binnen de organisatie, waarbij de externe adviseur op basis van kennis en ervaring adviseert en initieert. Denk aan management, directie en medewerkers betrekken, de communicatie stroomlijnen en werksessies organiseren. Daarbij hoort ook: regie voeren. Want samenwerking die ontstaat vanuit de juiste aansturing is wat mij betreft de sleutel naar succes.
Wilt u ook een vliegende start maken? Of vrijblijvend eens van gedachten wisselen over uw plannen? Wij komen graag met u in gesprek! Neem contact op met Wouter van Pernis via 06 – 40 00 16 26 of w.vanpernis@kinran.nl.
Projecten met effect
Hier zijn wij mee bezig
Omgevingsdienst Brabant-Noord en Kinran: de agrarische vergunningsuitdaging
Bij Omgevingsdienst Brabant-Noord komen jaarlijks vele agrarische en industriële vergunningsaanvragen binnen. Kinran blijft in elk geval nog tot het einde van 2019 betrokken om de vergunningsprocessen in goede banen te leiden.
Op de hoogte blijven?Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling. |
|