Op de hoogte blijven?
Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling.
|
|
Eerst was je woning verhuren via Airbnb in Nederland vooral iets grootstedelijks, en dan vooral iets typisch Amsterdams, nu gebeurt het ook steeds vaker buiten de Randstad. Een verandering waar gemeenten vaak niet op zijn voorbereid, signaleert sociaal-geograaf Egbert van der Zee van de Universiteit Utrecht. Zijn advies: bereid je voor op die omkanteling. Woningdelen biedt kansen, mits ze goed zijn ingekleed.
Bron: Universiteit Utrecht 12 november 2020, via Omgevingsweb
Ongewenste situaties
Van der Zee ziet in de grote steden dat particuliere woningverhuur kan leiden tot ongewenste situaties. Drukte, toegenomen druk op sociale en infrastructurele voorzieningen – overlast. Het is goed om vooraf te formuleren hoe je daarmee omgaat. “Buitenstedelijke gemeenten hebben vaak nog geen beleid ontwikkeld om die overlast voor te zijn. Doet die zich eenmaal voor, dan ben je vaak te laat.”
Hoewel het woningdelen in landelijke gebieden nog steeds relatief minder hard gaat dan in de grote steden, is de impact juist in die gebieden misschien wel groter. Van der Zee: “Het aantal gereserveerde nachten per 1000 inwoners is in Zeeland, op de Waddeneilanden, langs de Noordzeekust, rond de Veluwe, in Zuid-Limburg en in grote delen van Noord-Nederland namelijk veel hoger dan in de grote steden.”
Drastische maatregelen
De sociaal-geograaf onderzoekt stedelijk toerisme en ziet dat gemeentelijke overheden lang niet altijd beleid ontwikkelen om toerisme in goede banen te leiden. “Promotie van je stad of dorp is echt iets anders dan beleidsontwikkeling.” De ervaring leert dat in de grote steden beleidsingrepen aanvankelijk nauwelijks effect hadden op de vraag naar en het aanbod van deelwoningen. “Toen waren er op een gegeven moment drastische maatregelen nodig om de negatieve effecten van het woningdelen in te dammen.”
Invloed corona?
De coronacrisis heeft een, waarschijnlijk voorlopig, einde gemaakt aan de stormachtige ontwikkeling van het woningdelen. In de Randstad dan. In landelijke gebieden zie je juist een toename – daar ‘vlucht’ iedereen uit de stad naartoe. “Gemeenten in Zeeland en in het Noorden en Oosten van het land hebben meer gereserveerde nachten dan ooit. Ook in Limburg en langs de Noordzeekust zie je een duidelijke toename.”
In sommige gevallen zorgt de toename ervoor dat een gemeente in de bovenste regionen van het Nederlandse woningdelen verkeert. “Veere hoeft in juni 2020 alleen Amsterdam boven zich te dulden en ook Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee bevinden zich in de top 10 van de gemeenten met de meeste gereserveerde nachten.”
Op de hoogte blijven?Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling. |
|