
RO-adviseur bij Kinran: “Formuleer een plan waarin de meeste partijen winnen”
Vraag je het Natasja Versteegh, dan herken je de typische Adviseur Ruimtelijke Ordening vooral aan één eigenschap: de openbare ruimte mooier willen maken. Hoe? Dat verschilt per klus en opdrachtgever, maar iedere keer pas je de belangenpuzzel zo goed mogelijk in elkaar. Via Kinran krijgt Natasja ook vakinhoudelijke verdieping, leuke extra taken en – ondanks detachering – een hechte groep collega’s. Genoeg uitdaging, maar ook een veilige thuisbasis.
Van de hoed en de rand weten
Natasja zit bijna twintig jaar in het vak. Ze studeerde Ruimtelijke Ordening en Planologie aan de Universiteit Utrecht en veroverde haar eerste functie bij gemeente Lelystad. Als juridisch medewerker leerde ze het vakgebied wetmatig goed kennen. Die kennis verdiepte ze in de rol van beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening en beleidsmedewerker Stedenbouw en Planologie bij gemeente IJsselstein. Na een organisatieverandering – IJsselstein werd een regiegemeente – kwamen alle uitvoerende taken terecht bij uitvoeringsdiensten.
Natasja werd ondergebracht bij de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU). Vanuit daar maakte ze de stap naar haar rol als Adviseur Ruimtelijke Ordening. “Een functie waarin je projecten oppakt van begin tot eind. Dat past bij me – ik weet graag van ieder detail. Wil een collega iets weten over mijn projecten, dan weet ik precies waar het begonnen is, hoe de gesprekken en processen verlopen, naar welke conclusie ik toewerk. Dat toe-eigenen maakt me meer betrokken in mijn werk.”
Klik met Kinran
Sinds 2017 is Natasja Adviseur Ruimtelijke Ordening bij Kinran. Werken op detacheerbasis geeft een extra dimensie aan haar werk. “In mijn laatste jaar bij de ODRU besefte ik dat ik meer werelden wilde zien, me op verschillende fronten wilde ontwikkelen. Blijf je bij één instantie, dan bouw je weliswaar een vertrouwensband op, maar je mist het avontuur, de afwisseling, het uitdagende. Meerdere van mijn collega’s bij de ODRU waren aan boord via Kinran. Zij lieten me zien hoe het kon zijn: één vaste werkgever, en toch afwisselende klussen. Die avond stuurde ik mijn cv en open sollicitatie op. Nog geen week later zat ik tegenover directeur Faik.”
Persoonlijke aandacht
Waarom ze voor Kinran viel? “Dat zat ‘m in de sympathieke en persoonlijke aanpak. Ik was van detacheerders gewend dat ik binnenkwam voor een sollicitatie en dat het vrijwel meteen en bijna uitsluitend over mijn cv ging. Heel zakelijk. Bij Kinran ging het over mij, persoonlijk. Na drie kwartier vroeg ik: wanneer gaan we het over mijn cv hebben? Die feiten spraken voor zich, zei Faik, hij vertrouwde erop. Het ging ze om een persoonlijke klik. En die was er – daarom ben ik niet meer bij ze weggegaan.”
Afwisselend werk
Via Kinran werkt Natasja aan opdrachten binnen het ruimtelijk domein bij uiteenlopende opdrachtgevers, met name gemeente en provincie. “Soms word je voor de inhoud gevraagd. Als de gemeente zelf bijvoorbeeld niet de juiste RO-kennis en -ervaring in huis heeft, zoals bij bestemmingsplan- of (ver)gunningsprocedures. Het komt ook voor dat de gemeente een goede extra kracht nodig heeft om een bulk aanvragen weg te werken. De complexiteit van de klus bepaalt dan of ze voor een junior, medior of senior kiezen. Of je wordt ingevlogen bij gebiedsontwikkeling. Dat is het meest uitdagende werk.”
Belangen bij elkaar brengen
Bij woningbouw bijvoorbeeld krijg je meestal te maken met stakeholders met verschillende, soms tegenstrijdige belangen. De initiatiefnemer wil iets anders dan de gemeente, die weer andere belangen heeft dan de maatschappij. “Als Adviseur Ruimtelijke Ordening is het je kerntaak om al die partijen bij elkaar te brengen.”
Dus stel, er moet een nieuw stadion worden gebouwd. Binnen de gemeente Utrecht. “Dan ga ik eerst om tafel met alle betrokken partijen. De initiatiefnemer wil eraan verdienen. De gemeente kijkt of het past binnen het bestemmingsplan. Omwonenden hebben ook een belangrijke stem. En welke gevolgen zijn er voor de omgeving? Heeft de grond archeologische waarde? Ontstaat er geluidsoverlast, druk op het verkeer of komt de natuur in het geding? Hoe meer belangen, hoe complexer.”
Generalist met visie
Om die lijnen bij elkaar te brengen, ben je veel in gesprek. “Je denkt in oplossingen. Het belangrijkste is dat je niet alles zelf kunt doen. RO-adviseurs zijn generalisten: we weten van alles een beetje – genoeg om te weten bij welke specialisten je vragen moet uitzetten. Hun adviezen weeg je af. Zo kom je tot het best mogelijke (integrale) voorstel. Een plan waarin de grootste meerderheid zich gehoord voelt. En omdat je alles intensief hebt onderzocht, kun je je visie goed verdedigen. Ook voor het college van burgemeester en wethouders, de gemeenteraad of de Raad van State.”
Sociaal dier
Je maakt contact met mensen, op allerlei niveaus. Dat is belangrijk. “Hoe beter je ze leert kennen, hoe beter je met ze kunt praten over de inhoud of het proces. Continu graaf je naar de vraag áchter de vraag. Dilemma’s ontrafelen, adviezen schrijven en vervolgens zaken gedaan krijgen met zo min mogelijk rompslomp – heerlijk. Je werkt obstakels weg en ziet ineens de weg naar de oplossing. Zo help je mensen verder.”
Méér dan werk
Achter de schermen krijgt Natasja ruimte om zich verder te ontwikkelen. “Sinds ik bij Kinran werk heb ik me verder verdiept in vakinhoudelijke onderwerpen via interne sessies. Daarnaast volgen we bij Kinran een interne opleiding die de adviseurs het broodnodige leert over de Omgevingswet – we zijn allemaal goed op de hoogte.”
Ook waardevol: Natasja is teamcoördinator bij Kinran geworden. “Een rol waarin ik eerste aanspreekpunt ben voor een paar vaste collega’s. Ze kunnen bij me terecht voor werkinhoudelijke zaken, maar ook om te praten over persoonlijke kwesties, knelpunten op de werkvloer, ontwikkelbehoeftes en een goede werk-privébalans. Ook mag ik sollicitanten inhoudelijk bevragen om te zien of er een passende match is. Bevredigend werk – kansen bieden aan talenten binnen mijn eigen vakgebied.”
Onderscheidend vermogen
Kinran biedt mogelijkheden om je te onderscheiden in je vak. “Er is oog voor mijn ambities. Zo zou ik in een volgende klus graag mijn leiderschapskwaliteiten verder ontwikkelen. Ook wil ik me verdiepen in financiën. Zo bouw ik aan mijn eigen RO-signatuur. Technisch gezien werk ik voor één werkgever, maar in de praktijk vervul ik zo veel taken voor uiteenlopende instanties – dat geeft me een enorme stap voor. Ik word steeds meer ‘waard’ binnen mijn vakgebied en biedt dus letterlijk meerwaarde.”
Deel |
|
Onze nieuwsbrief met de laatste inzichten ontvangen? |
|