
Gezonde keuzes, lekkerder leven

Het leven bestaat uit keuzes maken. Vaak maak je de goede keuze, soms heb je achteraf spijt van je beslissing. Een keuze waar ik zeker geen spijt van heb, is dat ik vorig jaar geswitcht ben van een groot detacheringsbureau naar een compacter bedrijf, Kinran. Grote voordelen van een kleinere organisatie: de lijnen zijn kort en de hiërarchie is minder sterk. Zo kun je zowel met de directeur als met de klantmanager sparren over ideeën die je hebt om de gezondheid van het personeel te verbeteren.
‘Dit gaat niet makkelijk worden’
Nadenken over vitaliteit heeft voor mij een lange geschiedenis. In mijn jeugd deed ik altijd aan sport. Toen ik ging studeren, later een zittend beroep kreeg en de keuze maakte om niet meer te sporten, kwamen de kilo’s er snel bij. Toen ik foto’s uit mijn triatlontijd vergeleek met hoe ik er nu uitzie, hakte ik de knoop door. Er móest iets gebeuren. Onder begeleiding van Gregory de Haas gooide ik bij Kinran het roer om. Zowel qua voeding als beweging.
Dit gaat niet makkelijk worden, bedacht ik me al van tevoren. Ga maar eens van een voedingspatroon dat vooral bestaat uit aardappels, brood en rijst, ineens koolhydraatarm eten. De eerste drie weken waren een fikse opgave, vooral voor mijn lichaam. Doordat ik drastisch minder koolhydraten en suikers at kreeg ik allerlei ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn en geprikkelde darmen.
Compleet verdiept
Toch was het niet alleen maar kommer en kwel. Een nieuwe manier van eten biedt je veel nieuwe inzichten en mogelijkheden. En veel dingen kun je verrassenderwijs binnen dit dieet juist wél eten. Zo bevatten kaas en vis bijna geen koolhydraten en zijn er heerlijke alternatieven voor de dingen waar ik zo aan gewend was.
Als ik ergens aan begin, dan wil ik én goede resultaten boeken én er alles over weten. Ik ben me gaan verdiepen in wat er met je spijsvertering gebeurt als je opeens minder koolhydraten eet. Ook heb ik recepten uitgeprobeerd om toch smaakvolle maaltijden op tafel te zetten. Dat ik met plezier nasi zou eten met bloemkoolrijst of komkommer met roomkaas en gerookte zalm? Dat had ik een half jaar geleden nooit gedacht, laat staan dat ik mijn oude eetpatroon prima kan missen.
Volhouden – de ware uitdaging
Verandering van je eetpatroon bepaalt voor zo’n 70 procent je gewichtsverlies. Daarna is het vooral de truc om het vol te kunnen houden. Dat vergt een investering. Ook meer bewegen is goed om kilo’s kwijt te raken en eraf te houden. Bovendien verbetert het je conditie en is het eigenlijk best fijn om te doen, zeker samen met iemand.
Hoewel de eerste weken moeilijk waren en ik zeker weet dat ik mezelf verderop in dit traject nog regelmatig tegenkom, ben ik blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Ik ben ervan overtuigd dat we samen tot een goed resultaat gaan komen en ik me over enkele maanden fitter voel en vooral gezonder ben.
Deel |
|
Onze nieuwsbrief met de laatste inzichten ontvangen? |
|