
Waarom we MADE BLUE steunen

Als mens, en dus ook als ondernemer, vind ik het belangrijk om van betekenis te zijn voor anderen – of dat nu met kennis is, geld of andere middelen. Verschil maken geeft een goed gevoel. Nog leuker is het om te zien welke vooruitgang je soms al met een kleine bijdrage boekt. Daarom werken we sinds 2018 met de MADE BLUE Foundation.
Bijdrage: Faik Kinran
Verantwoordelijk voor de omgeving
De start van die samenwerking voelde eigenlijk heel vanzelfsprekend. Sinds ik onderneem ben ik al op zoek naar goede initiatieven om te steunen. Ik vind dat je als bedrijf een zekere sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid hebt. Je beweegt je in de wereld, laten we die wereld dan ook proberen beter te maken. Zeker in ons geval. Je kunt niet over ruimtelijke ordening adviseren zonder na te denken over onze footprint. Ons vak brengt die prettige plicht met zich mee.
Schoon water voor iedereen
We wilden ons als bedrijf gaan inzetten voor mooie, zinvolle projecten die net als wij verbinden, mogelijkheden creëren, ontwikkeling stimuleren. Zo kwamen we de MADE BLUE Foundation op het spoor – een stichting die schoon drinkwater mogelijk maakt in ontwikkelingslanden. In projectvorm, op plekken waar dat hard nodig is.
Waar wij iedere dag koffies kunnen bestellen en water uit de kraan drinken, moeten mensen daar dagelijks nog uren lopen naar het dichtstbijzijnde waterpunt. Ik vind dat wij, in het welvarende westen, alles moeten doen om dat gemak ook in die landen mogelijk te maken. Het zou mooi zijn als over tien jaar niet slechts twee, maar twintig procent van de wereld schoon water heeft. En over twintig jaar nog meer.
Structurele verbeteringen
Tijdens een bijeenkomst van MADE BLUE raakte ik vurig geïnspireerd. Er was aandacht voor de samenwerking met Amref Flying Doctors, een organisatie die initiatieven als MADE BLUE verbindt aan de lokale bevolking, het bedrijfsleven en de overheid. Zo maken ze het mogelijk dat MADE BLUE in Afrika waterleidingnetwerken kan aanleggen mét de plaatselijke bevolking. Er wordt geïnvesteerd in opleidingen, trainingen en lokale materialen, zodat de mensen de techniek zelf leren toepassen.
Die intensieve samenwerking maakt dat het project geen druppel op een gloeiende plaat wordt. Dat zie je vaak: potentieel mooie effecten verdampen direct bij het vertrek van de westerse expertise, omdat de lokale bevolking de juiste kennis niet heeft. Bij MADE BLUE gebeurt dat niet – de verbetering is structureel, breidt uit.
Geen black box
Bovendien is er veel transparantie over de werkwijze en waar het geld naartoe gaat – nog een belangrijke reden voor mij om juist deze stichting te financieren. Meestal gaat je bijdrage in een black box en zie je nooit terug wat er van projecten terecht komt. MADE BLUE zorgt voor een directe injectie en maakt de effecten meetbaar. Zodat je weet welk verschil je maakt.
Verschilmakers
Wat de samenwerking voor ons als bedrijf logisch maakt, is dat ik een mooie parallel zie tussen het werk van Kinran en MADE BLUE. Wij houden ons in Nederland bezig met verbinden en mogelijkheden creëren binnen de gebouwde omgeving; zij voeren daar verbeteringen door op (infra)structureel niveau. Het is een totaal andere context en betekenis, maar komt vanuit dezelfde wil om verschil te maken. En om mensen in staat te stellen hun dagelijks leven zo gezond en probleemloos mogelijk te leiden.
Starten bij de basis
Water behoort tot de onmisbare basis. Denk aan de piramide van Maslow – alles begint bij je fysiologische behoeften, ieder gebrek laat je wankelen. Allereerst wil je voorzien in je basisbehoeften: eten, drinken, hygiëne. Pas dan kom je toe aan veiligheid, een sociaal leven, zelfontplooiing. Daaruit vloeit weer ander moois voort: gezondheid, welzijn en welvaart. Hebben we die eenmaal onder controle, dan kunnen we ons concentreren op de wereld. Een goed klimaat. Zorgen voor elkaar.
Water geeft vreugde
Met MADE BLUE werken we aan die cruciale basis. Die ons onwankelbaar maakt en in staat om gelukkig te zijn. Want water maakt echt gelukkig. Dat heb ik gezien op de plek waar mijn ouders vandaan komen – Mesopotamië, het gebied waar de Tigris en de Eufraat bij elkaar komen. Twee gigantische rivieren, toch wisten lokale bewoners niet hoe ze met water om moesten gaan. Schoon drinkwater was er niet.
Zo’n twintig jaar geleden nam de overheid maatregelen. Er werd een stuwdam gebouwd, er kwamen watertappunten. De mensen waren zo blij met de komst van het schone water – van pure vreugde gingen ze er zelfs liedjes over schrijven. Dat is dus wat water kan doen. En daar dragen we met heel Kinran bijzonder graag aan bij.
Deel |
|
Onze nieuwsbrief met de laatste inzichten ontvangen? |
|