
Tandemconstructie: “De gemeente wordt volledig ontzorgd”

In 2018 rondt Jeroen Gemser zijn studie Urban Studies af aan hogeschool Saxion in Deventer. Na een oriëntatiejaar komt hij in september 2019 bij Kinran terecht. Hij start in een tandemconstructie bij de gemeente West Maas en Waal en later bij gemeente Bronckhorst. Op locatie bij uitdagende projecten, onder begeleiding van een senior. Jeroen vertelt over zijn werkzaamheden en de voordelen van een tandemconstructie.
Een volwaardig ruimtelijk ontwikkelaar worden. Dat was het doel van Jeroen toen hij als Adviseur Ruimtelijke Ordening bij Kinran startte. Jeroen vertelt: “Dat is natuurlijk heel breed. Ik had nog weinig praktijkervaring en wist nog niet specifiek welke kant ik op wilde.”
Gemeente Bronckhorst
Jeroen komt terecht bij de gemeente Bronckhorst. “Hier houd ik mij bezig met de bestemmingsplanprocedures. Soms verandert de bestemming voor een perceel en daar komt heel wat bij kijken. Hier in de Achterhoek gaat het regelmatig om boeren die stoppen met hun werkzaamheden en hun perceel slechts willen gebruiken om er te wonen. Hier komen allerlei voorwaarden bij kijken, zoals het slopen van voormalige agrarische gebouwen en de natuurontwikkeling op het perceel.”
De gemeente Bronckhorst heeft 44 kernen en een oppervlakte van 29.000 hectare. Een groot gebied met relatief weinig inwoners. “Hier spelen andere kwesties dan in stedelijke gemeentes. Daar zal bijvoorbeeld de woningbouwopgave een groter issue zijn dan hier.”
Steun en toeverlaat
Een collega met meer ervaring begeleidt Jeroen bij zijn werkzaamheden voor de gemeente Bronckhorst. “Dat biedt ontzettend veel steun. Vooral in de beginfase. Het is fijn om te weten dat ik met (grote) vraagstukken altijd bij iemand terechtkan.”
Wanneer de gemeente iemand inhuurt, zijn er uiteraard bepaalde verwachtingen. Ze besteden werkzaamheden uit omdat zij hier zelf niet aan toekomen. Het inhuren van een junior alleen is dan een risico. “Maar niet in deze constructie. Hierbij wordt de gemeente volledig ontzorgd. Vanuit Kinran is er altijd iemand bij wie ik terechtkan, dat bespaart de gemeente veel kostbare tijd. De senior begeleider is een dag in de week fysiek aanwezig op locatie. Dat is niet alleen heel handig, maar ook leuk.”
Veel werk, te weinig mensen
De gemeente Bronckhorst kampt met een hoge werkdruk. Veel werk, maar te weinig mensen. “Een junior inhuren heeft een stuk minder effect op het budget dan wanneer je een senior inhuurt. En in deze constructie neem ik als junior een bak aan ervaring mee, in de vorm van mijn senior begeleider. De reacties die ik krijg bij de gemeente Bronckhorst zijn dan ook alleen maar positief.”
Ruimte voor ontwikkeling
Bij de start van zijn carrière bij Kinran was het doel van Jeroen nog heel breed. Nu heeft hij een beter beeld van wat hij in de toekomst wil. “De rol van projectleider heeft mijn interesse gewekt. Een projectleider houdt zich bezig met de wat complexere vraagstukken en is de spil van het project. Deze interesse heb ik uitgesproken bij Kinran. Er werd meteen met me meegedacht.”
Jeroen oriënteert zich op zijn interesse door in gesprek te gaan met Senior Projectleider Rik van Hout. “We bespreken wat de functie precies inhoudt. Welke competenties heb je daarvoor nodig en is het überhaupt iets voor mij? Ik merk dat Kinran graag meezoekt naar mogelijkheden. Zit jij goed op je plek? Dan is dat prima. Maar ben je op zoek naar nieuwe uitdagingen of kansen? Dan wordt dit binnen het bedrijf gestimuleerd. Dat vind ik erg prettig.”
Deel |
|
Onze nieuwsbrief met de laatste inzichten ontvangen? |
|