Wouter van Pernis
|
w.vanpernis@kinran.nl |
|
|
2019 was best een bewogen jaar. De stikstofproblematiek, PFAS, klimaatprotesten, protesterende boeren en bouwers en natuurlijk de naderende invoering van de Omgevingswet. Of dat Kinran van de wijs brengt? Zeker niet! Graag blik ik terug op het afgelopen jaar én kijk ik vooruit naar 2020.
Hoe complex, uitzichtloos en problematisch het allemaal ook lijkt: bij Kinran voelden én voelen we ons juist geprikkeld en uitgedaagd om de handen uit de mouwen te steken en in kansen te denken. We zijn ook in staat dit optimisme bij onze opdrachtgevers uit te stralen en over te brengen. Wat het vraagstuk ook is. Zodat we er samen hoe dan ook een succes van maken.
Bedreigingen: daar doen we niet aan
En natuurlijk, de impact van de bovengenoemde thema’s is enorm: op de fysieke leefomgeving, op de ruimtelijke inrichting en op het bouwen. In een vlaag van pessimisme zou je deze onderwerpen zelfs als ‘rampzalig’ kunnen beschouwen. Bedreigingen? Bij Kinran zien we ze juist als kansen. Waar de ene deur dichtgaat, gaat er ook eentje open. Hoe? Door er samen altijd positief naar te kijken en te denken in oplossingen.
Dat we dit voor elkaar krijgen, komt onder meer omdat we er veel energie in steken om een veilige thuishaven te zijn voor al onze collega’s. We pakken de ruimte om ervaringen en kennis te delen en elkaar om hulp te vragen. Het afgelopen jaar zagen we elkaar vaak. Bij kennisbijeenkomsten en inhoudelijke themasessies, en ook op informele wijze.
Ingrediënten voor succes
Van deze ‘thuishaven-sessies’ plukte ik afgelopen jaar ook de vruchten in mijn rol als programmamanager Omgevingswet bij gemeente Utrecht. Ik heb de schone taak om alle projecten rondom de invoering van de Omgevingswet te coördineren en aan te sturen. Zo ongeveer een jaar voor de beoogde invoeringsdatum beginnen hier en daar de zenuwen wel te gieren.
Je zou het kunnen beschouwen als ‘een gigantische onweerswolk’ die uitbarst op 1 januari 2021. Maar dat doen we niet. Wat ik het afgelopen jaar geleerd heb: de ingrediënten voor succes zijn herhaling, doorzettingsvermogen, relativering en het klein proberen te maken. Werken vanuit optimisme dus.
Elke dag leren
En niet alleen ík leer elke dag. We zien ook dat vele andere Kinran-collega’s zich enorm ontwikkelen en mooie stappen maken. Dit kwam naar voren toen we het afgelopen jaar aan ons voorbij lieten gaan en een blik wierpen op 2020. Er is een enorme drive om het voor onze opdrachtgevers steeds beter te doen en meerwaarde te bieden. Iedereen werkt daaraan mee, heel gaaf om te zien!
Uitdagingen? Ja, graag!
Dat betaalt zich direct uit: in 2019 kwamen er steeds meer uitdagende, complexere opdrachten op ons af. We staan allang niet meer bekend als het bureau dat alleen vervangende adviseurs voor ruimtelijke ordening of bouwen verzorgt. Het gaat steeds meer om procesbegeleiding, projectleiding, beleid en leidinggevende functies. En ook om arbeidsmobiliteit, werving en selectie.
Dat biedt perspectieven voor onze adviseurs die zich verder willen ontwikkelen en geeft ruimte voor instromende junioren. Begin 2020 verwelkomen we ook enkele nieuwe zeer ervaren adviseurs. Zo hebben we een mooie verdeling van junior tot senior in huis: voor elke opdracht de juiste match.
‘Werken’ aan nog meer werkgeluk
Graag wil ik afsluiten met misschien voor ons wel het belangrijkste punt: werkgeluk is een ontzettend belangrijk thema. Voor alle collega’s én voor alle opdrachtgevers en andere warme contacten met wie we graag samenwerken. Werkgeluk en vitaliteit, daar zetten we in 2020 dan ook volop op in. Met iedereen!
Deel |
|
Onze nieuwsbrief met de laatste inzichten ontvangen? |
|