Op de hoogte blijven?
Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling.
Een half jaar geleden werd de veelbesproken Omgevingswet ingevoerd. Een mooi moment dus om terug te blikken: werkt de wet naar behoren, en waar lopen gemeenten zoal tegenaan? We bespreken het in de nieuwste aflevering van Ruimtedenkers, die je vanaf 24 juni beluistert via Spotify.
Op 1 januari werd-ie van kracht: de Omgevingswet. In onze podcast Ruimtedenkers blikken we terug op de eerste zes maanden. Dat doen hosts Zita Aling en Joris Grob met twee experts: Elisa Biemold is teamleider vergunningen bij de gemeente Utrecht, Sanne Schipper werkt als advocaat omgevingsrecht bij AKD Advocaten.
Als teamleider vergunningen heeft Elisa in haar werk dagelijks met de Omgevingswet te maken. De grootste uitdaging voor haar is de integraliteit van vergunningaanvragen – of eigenlijk juist het gebrek daaraan. Onder de oude wet- en regelgeving hoefde je als bedrijf of particulier geen afzonderlijke vergunningen voor je activiteiten aan te vragen. Sinds de invoering van de Omgevingswet moet dat juist wél. Voorbeeld: een nieuw bedrijf vraagt bij de gemeente een omgevingsvergunning voor de activiteit ‘bouwen’ aan, en moet bij de Omgevingsdienst zijn voor milieubelastende activiteiten. Dat maakt het lastiger om integraal vergunningen te verlenen.
Daarnaast is Elisa kritisch op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), waarin de aanvragen van zowel bedrijven als particulieren binnenkomen. Een van haar kritiekpunten is het feit dat de aanvragen geanonimiseerd worden vanwege de AVG. En dus heb je als gemeente geen idee met wie je in gesprek bent – wat het beoordelen over een vergunning ook ingewikkeld maakt.
Dat de Omgevingswet dergelijke obstakels met zich meebrengt, is volgens Sanne niet zo gek: een nieuwe wet vraagt in de beginfase om trial and error, bijschaven en finetunen. Gelukkig is de wet niet in beton gegoten: samen met het Informatiepunt Leefomgeving en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Regionaal Implementatiecoach Omgevingswet (RIO) wordt er constant gemonitord en geëvalueerd – waarna de regels waar nodig kunnen worden aangepast. Ofwel: wetgeving is een continu proces. Door gewoon met de Omgevingswet aan de slag te gaan, komt volgens Sanne vanzelf aan het licht waar de kinderziekten zitten.
Daarbij heeft de Omgevingswet volgens haar ook een groot voordeel: ze noemt het een soort ‘reset’. Gemeenten werkten al jaren op dezelfde manier – en niet altijd even efficiënt. Door de wet kan niemand z’n werk meer routinematig doen, en worden gemeenten gedwongen hun werkprocessen onder de loep te nemen. Wat hopelijk weer leidt tot meer efficiëntie. In de nieuwste aflevering van Ruimtedenkers hoor je er alles over. Benieuwd? Zet maandag 24 juni dan vast in je agenda, want dan staat-ie op Spotify en Podimo.
Delen maar!
Ben je ook fan van onze podcast? Vergeet ons dan niet te tippen aan collega’s en andere vakidioten. Heb je vragen, ideeën of een kritische noot? Mail naar podcast@kinran.nl.
Op de hoogte blijven?Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling. |
|