Op de hoogte blijven?
Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling.
Duurzame verstedelijking is niet alleen goed voor het milieu, maar is ook de sleutel tot de aanpak van andere mondiale problemen. Juist in de tijd van een pandemie. Dat schrijft de VN in het World Cities Report van 2020. Laat je inspireren door deze toekomstvisie.
Armoede uitbannen, ongelijkheid verminderen, klimaatverandering aanpakken en gendergelijkheid versterken zijn enkele doelstellingen van het Human Settlements-programma van de VN. In het World Cities Report gaat de VN in op de vraag: hoe los je als steden deze problemen op?
Waarom duurzame verstedelijking helpt
Met duurzame verstedelijking is het volgens de VN mogelijk om sociale, economische en ecologische waarde te creëren. Waardoor we mondiale uitdagingen kunnen bestrijden. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor lokale overheden, maar ook gerichte investeringen, innovatie en technologie zijn belangrijk.
Geleerde lessen uit een pandemie
De VN wijst daarbij op de klappen die inwoners van steden hebben gehad tijdens de coronapandemie. Aan de andere kant hebben sommige grote steden (denk aan Singapore, Seoul en Tokyo) het virus juist snel in kunnen dammen. Dit laat volgens het rapport zien dat in een stad wonen niet zozeer het issue is. Wel zorgen overbevolking, slechte woonomstandigheden en bijbehorende hygiënische problemen juist in coronatijd voor problemen.
Van de nood een deugd maken
Volgens de VN is het daarom een goed idee dat het gezondheidsaspect de komende 10 jaar leidend is voor stedenbouw. Zodat steden zó worden ingericht, dat ze kunnen inspelen op eventuele toekomstige pandemieën. In coronatijd is gebleken dat de ruimte op straat (door de lockdown) niet alleen goed is voor de leefbaarheid, maar ook gezondheid.
Visie voor een duurzame stad
Het rapport noemt investeren in duurzame technologieën als de meest effectieve manier om de economie draaiende te krijgen én klimaatproblematiek aan te pakken. In de New Urban Agenda deelt de VN een visie om dit mogelijk te maken.
Hoe pakken we dat aan?
Nationale regeringen kunnen dan op basis van deze agenda een omgeving creëren waarin steden zich duurzaam kunnen ontwikkelen. Lokale overheden kunnen die richtlijnen gebruiken om zo effectief mogelijk te besturen. Als het aan de VN ligt, wordt de private sector verantwoordelijk voor investeringen in de duurzame stedelijke ontwikkeling. Denk aan betaalbare woningen en een klimaatvriendelijke infrastructuur.
Universiteiten kunnen zich juist richten op onderzoeks- en ontwikkelingsmogelijkheden voor innovatie en inclusieve welvaart. Waarbij liefdadigheidsinstellingen extra kunnen opkomen voor de meest kwetsbare doelgroepen. Een duidelijke rolverdeling is essentieel, volgens de VN.
Leefbaarheid in smart cities
De visie van de VN op duurzame steden is ook interessant als we kijken naar de ontwikkeling van smart cities. Ook daar is het leefbaarheidsaspect ontzettend belangrijk, ziet onze collega Iris van der Burght. Ze vertelt daarover: “Vaak wordt de ideale smart city gezien als een stad die totaal efficiënt is ingericht. Zoals op het gebied van duurzaam wonen, (samen)werken, shoppen, zaken regelen met de overheid, contact met anderen, de infrastructuur en doorstroming. Alles kan geheel digitaal of is perfect gedreven door data.
En dat is hartstikke mooi, zolang er maar wél genoeg ruimte blijft voor fysieke ontmoetingen. Ook in een digitale samenleving. Het wordt nog wel eens vergeten, maar mensen zijn en blijven sociale dieren. Ze zoeken elkaar graag op en willen beleving en sfeer. Hoe je hierin de beste balans vindt, dat vind ik heel boeiend om te onderzoeken.” Lees hierover meer in dit artikel.
Ga met ons in gesprek
Inzichten uit rapporten als het World Cities Report geven ons mooie aanknopingspunten om met elkaar in gesprek te gaan. Over de succesfactoren voor een duurzame én slimme stad. Onze experts denken hierin graag met je mee, vanuit verschillende vakgebieden. Maak kennis met onze professionals.
Bron:
Gebiedsontwikkeling.nu. (2020, 29 december). VN: komend decennium staat in teken van duurzame verstedelijking. https://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikelen/vn-komend-decennium-staat-teken-van-duurzame-verstedelijking/
Op de hoogte blijven?Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling. |
|