Lossen de bouwplannen van politieke partijen de woningnood op?
De verkiezingen staan voor de deur. Eén van de centrale thema’s die we meenemen in het stemhokje: woningbouw. Hoe staan politieke partijen hiertegenover? Best eensgezind, afgaand op de partijprogramma’s, namelijk: massaal bouwen. Dat klinkt mooi, er is alleen één probleem. Onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) wijst uit dat dit niet genoeg nieuwe woningen oplevert. Wat nu?
In het onderzoek legt het EIB 8 partijen langs de meetlat (VVD, CDA, D66, SP, PvdA, GL, PvdD, SGP). Die willen allemaal ongeveer hetzelfde: bouwen, en veel. Maar volgens het EIB laten de plannen knelpunten zien. Waar zit ‘m dat nu in?
Focus op stedelijke bouw
Om te beginnen wringt het in het ruimtelijk beleid. Daar moet iets in veranderen, willen de partijen woningplannen kunnen realiseren. Daar komt bij dat veel partijen focussen op verdichting van het stedelijk gebied. Terwijl er volgens het EIB ook moet worden gekeken naar woningbouwontwikkeling in grote en kleinere buitengebieden om aan de vraag naar woonruimte te kunnen voldoen. Meer centrale sturing is, zo concludeert het EIB, pas nuttig wanneer er ook gekeken wordt naar (kleinere) woningbouwprojecten buiten de steden.
Extra regulering woningmarkt ineffectief
Misschien verrassend: extra regulering van de woningmarkt heeft volgens het EIB geen positief effect. Denk daarbij aan huurregulering in de vrije sector en het indammen van investeerders. Daarnaast is er geen grond voor de gedachte dat beleggers of investeerders andere kopers verdringen of de prijs opdrijven. Volgens het EIB is het feit dat de bouw van sociale huurwoningen achterblijft niet alleen te danken aan een gebrek aan investeringsruimte, maar ook aan de schaarste aan locaties en lastige procedures en onderhandelingen.
Wat werkt wel?
Concluderend, de genoemde maatregelen rondom bouwen in partijprogramma’s van deze 8 partijen zorgen voor ongeveer 20 à 30 duizend extra woningen. Dat aantal is in alle gevallen lager dan wordt nagestreefd in hun verkiezingsprogramma’s. Het advies van het EIB? ‘Neem niet lukraak maatregelen, maar spits ze toe op de situatie. Maatwerk dus! Gebruik de korting van de verhuurdersheffing bijvoorbeeld vooral voor corporaties met beperkte middelen of door middelen vanuit investeringsimpulsen alleen toe te kennen als het een vereiste is om woningbouw te realiseren.’
Verder praten over dit thema?
Onlangs spraken we onze adviseur Jeroen over woningnood en woningbouw in de Achterhoek. Jeroen werkt via Kinran als beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening in de gemeente Bronckhorst. Lees het interview.
Ben jij thuis in de wereld van ruimtelijke ordening en/of bouwkunde, en zoek je een nieuwe uitdaging? Check deze vacature dan eens.
Bron
Gebiedsontwikkeling.nu. (2021, maart 12). Bouwplannen politieke partijen lossen het woningtekort niet op. https://www.gebiedsontwikkeling.nu/artikelen/bouwplannen-politieke-partijen-lossen-het-woningtekort-niet-op/
Projecten met effect
Hier zijn wij mee bezig
Inzichten en actualiteiten
Meer over dit onderwerp
Op de hoogte blijven?Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling. |
|