Netbewust: anders omgaan met netcongestie
Zo langzamerhand heeft iedereen er wel eens van gehoord: netcongestie. In bijna heel ons land is het te druk op het elektriciteitsnet. Bedrijven krijgen daardoor geen nieuwe aansluiting en woningbouwplannen lopen vertraging op. Netbeheerders staan voor een enorme operatie om het net te verzwaren. Maar daarmee redden we het niet. Van vrijwel iedereen wordt ander gedrag verwacht: meer netbewustzijn.
Wat is netbewust?
Netbewust (of netneutraal) betekent dat er zo min mogelijk (of geen) belasting is van het elektriciteitsnet. Door zuinig om te gaan met de ruimte die er nog is op het net, loopt het net minder snel vol. Door de energietransitie neemt de vraag naar elektriciteit enorm toe. En voor de 1 miljoen woningen die er de komende 10 jaar nodig zijn is ook veel elektriciteit nodig. De netbeheerders doen erg hun best, maar er is meer nodig. Laten we eens kijken hoe Nederland toch kan blijven draaien als we met z’n allen iets meer netbewust zijn.
Warmtetransitie
In beginsel zijn er twee smaken bij aardgasvrij: of je sluit aan op een warmtenet of je koopt een warmtepomp. Omdat de ontwikkeling van warmtenetten lang duurt en niet overal kan, lijkt het erop dat veel mensen hun cv-ketel inruilen voor een (volledig elektrische) warmtepomp. Dat belast het elektriciteitsnet fors, vooral als die allemaal ’s ochtends vroeg en ’s avonds rond etenstijd worden aangezet. Door meer warmtenetten te ontwikkelen en door de aanschaf van hybride warmtepompen ben je al een heel stuk netvriendelijker bezig.
Nieuwbouw
Ook bij nieuwbouw kun je het verschil maken. Beperk de warmtevraag, door bijvoorbeeld passief bouwen. Wek elektriciteit zoveel mogelijk lokaal op en gebruik deze energie lokaal (of sla het op). Of – breder bekeken – probeer netbewust het gebied te ontwikkelen en streef er daarbij naar dat er zo min mogelijk stroom de wijk in- en uitgaat.
Mobiliteit
Het elektrisch laden van auto’s heeft een groot effect op het net. Een beetje laadpaal heeft al snel een piekbelasting van 11 kW (vergelijkbaar met ongeveer vijf woningen). Deze piek in het net kun je vermijden als we auto’s niet meer opladen tussen 17 en 21 uur. Want op dat moment is het druk op het net: we komen thuis, zetten de warmtepomp aan en gaan elektrisch koken.
Bedrijventerreinen
Bij bedrijventerreinen is winst te halen door het ontwikkelen van energyhubs. Bedrijven maken afspraken met elkaar over de opwek van energie en het lokaal gebruiken ervan, los van het bestaande elektriciteitsnet. Op diverse plekken in ons land zijn daar al goede voorbeelden van. Het mooie is dat energyhubs ook kunnen bijdragen aan meer lokaal eigenaarschap van de energievoorziening. Een prima bijvangst.
Doetinchem
In Doetinchem is er afgesproken dat we per gebiedsontwikkeling een energiestrategie opstellen en dat we daarin de principes van netbewust bouwen hanteren. In het gebied Spoorzone maken we dit nu voor het eerst concreet. We geven aan wat netbewust bouwen daar in de praktijk betekent. We hebben RHDHV gevraagd dit voor ons uit te zoeken. Ik ben ervan overtuigd dat Doetinchem zich de komende jaren kan blijven ontwikkelen als we van netbewust een kernbegrip maken.
Meer informatie?
Neem contact op met Kinranner Uko Post
Meer lezen over netbewuste nieuwbouw? Zie Ontwerpprincipes netbewuste nieuwbouw beschikbaar.
Op de hoogte blijven?Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling. |
|