Meer dan tweederde van Doetinchemse Vinex-wijk Dichteren vindt aardgasvrij een goed idee
Kinranner Uko Post is werkzaam als senior projectleider warmtetransitie en netcongestie bij de gemeente Doetinchem. De gemeente Doetinchem maakt plannen om haar wijken aardgasvrij te maken. Voor de Vinex-wijk Dichteren stelt ze samen met de bewoners een uitvoeringsplan op. Namens Kinran is Uko bij dit project betrokken. Uit een goed ingevulde enquête blijkt dat veel mensen al elektrisch koken en dat zij aardgasvrij een goed idee vinden. Laten we eens nauwkeuriger kijken wat de bewoners vinden van de verduurzaming van hun wijk.
Dichteren
De wijk Dichteren is gebouwd tussen 1993 en 2015. Er zijn zes buurten met samen 2.700 woningen. Het is een Vinex-wijk zoals er vele zijn in ons land: gelegen aan de rand van de stad, met veel laagbouw en veel koopwoningen met energielabel A of B. Het opleidingsniveau en het inkomen wijken niet echt af van het landelijke gemiddelde.
Enquête
De gemeente heeft in mei 2024 aan 1.900 van de 2.700 huishoudens een vragenlijst gestuurd over het aardgasvrij maken van de wijk. Bijna een kwart van de bewoners heeft de enquête ingevuld. Dit zijn vooral (92%) mensen met een koophuis.
Uitkomst
Het blijkt dat bijna 70% van de wijk aardgasvrij een goed idee vindt. Over het tempo lopen de meningen uiteen: 8% vindt 2050 als einddatum voor aardgasvrij te laat (vooral jongeren vinden dit) en 21% vindt 2050 te vroeg.
Verwarmen
Uit de enquête blijkt verder dat op dit moment 82% van de wijk een cv-ketel op aardgas heeft. 7% heeft al een hybride of volledig elektrische warmtepomp en bijna 5% gebruikt de airco als verwarming. Bijna een kwart van de cv-ketels is 10 jaar of ouder. Deze zijn de komende jaren dus een keer aan vervanging toe. Hier liggen kansen voor een warmtepomp, vooral ook omdat 26% van de huishoudens al vloerverwarming heeft (dit is vaak noodzakelijk als je je huis met een warmtepomp verwarmd).
Koken
Opvallend is dat tweederde deel van de wijk al op elektra kookt. Slechts 5% heeft een kookplaat en oven op gas. 31% kookt/gebruikt de oven deels op gas en deels op elektriciteit.
Genomen verduurzamingsmaatregelen
Veel mensen in de wijk zijn op de een of andere manier al bezig hun huis te verduurzamen. 57% heeft zonnepanelen en een derde deel van de wijkbewoners heeft een deel van het huis (spouwmuren, dak, vloer, glas) al beter geïsoleerd.
Waarom wel of niet meedoen?
De gemeente heeft in de enquête ook gevraagd welke redenen mensen hebben om al dan niet mee te doen met het duurzaam verwarmen van hun huis. Het blijkt dat de kosten op één staan. De bewoners moeten een warmtepomp kunnen betalen en ze willen lagere energielasten hebben. Op een goede tweede plek staat keuzevrijheid. De mensen willen zelf beslissen of en wanneer ze afscheid nemen van hun cv-ketel. Op drie staat comfort: de woning moet natuurlijk altijd warm genoeg te stoken zijn.
Hoe verder?
De enquête is slechts een eerste stap in het opstellen van een wijkuitvoeringsplan. Op 19 mei 2024 was er een drukbezochte inloop. Veel mensen hebben toen aangegeven mee te willen denken over het aardgasvrij maken van de wijk. De gemeente gaat na de zomervakantie met hen om tafel. Ook komt er een koplopersgroep: mensen die vooroplopen in de verduurzaming en dat willen delen met hun buren. Er gebeurt kortom voldoende rond het thema aardgasvrij in deze wijk van Doetinchem.
Op de hoogte blijven?Ontvang maandelijks onze nieuwsbrief met de laatste inzichten en projecten over Ruimtelijke Ontwikkeling, VTH, Duurzaamheid & Strategieontwikkeling. |
|